Normalt stillede spørgsmål

Dine fordele?

Med en palme fra Frilandspalmer får du en palme der har vokset i dansk klima i 17 år, og overlevet -15 grader i en potte. 

Din palme er sorteret på individniveau ved frafald af over 90% af en årgang over en 10 årig periode. 

Palmen har over de 17 opvækstår opnået tæt kontakt til ca. 180 kilo optimeret tung dansk leret havejord, og er derfor i stand til at optage vigtige næringsstoffer i vinterhalvåret.  

Din palme leveres og plantes af Frilandspalmer, så jordbund er forberedt optimalt til et langt liv for din palme. Du får altid 3 palmer at vælge mellem, og rådgivning om pasningen gennem de første 2 vigtige år, hvor du også har grogaranti. Både rådgivning og grogaranti kan valgfrit forlænges. 

Hvad koster palmerne?

Palmerne koster fra 7.995 kr. eksklusiv leverings og plantningsomkostninger. Kontakt Frilandspalmer for konkret tilbud på aktuelle palmer. 

Garanti og rådgivning?

Der gives 2 års grogaranti, og gratis rådgivning efter behov i 2 år via, mail, sms eller telefon. Nærmere specifikationer vil fremgå af garantien.

Kan jeg reservere en palme?

Du kan reservere en eller flere konkrete palmer i op til 6 måneder ved indbetaling af 10% af den samlede købesum. Du får produktblade med fotos på konkrete palmer som du har reserveret. Beløbet refunderes ikke hvis du senere fortryder. 

Hvordan passer jeg palmen?

Som kunde hos Frilandspalmer får du 2 års Gratis rådgivning indtil palmen er helt etableret. Har du købt palmer andre steder, anbefaler jeg du spørger der, da de forhandlere må forventes at kende den aktuelle palmes behov. 

Hvordan spirer jeg palmefrø?

Spiring af palmefrø kan være så simpelt som at lægge dem i jorden om foråret på friland, og er du til frilandspalmer er det måden at gøre det på. Forvent dog ikke en høj spireprocent. Men det kan også være en kompliceret affære med kontrolleret lys, fugtighed og temperatur. Jeg anbefaler du googler germination palmseeds. 

Hvorfor er din ældste palme så meget større end dine salgspalmer?

Min ældste palme er 5 år ældre end mine ældste salgspalmer, men langt større.

Det skyldes flere forhold. For det første var vintrene i perioden 2009-2013 kritiske for pottepalmerne der døde, eller i bedste fald blev sat voldsomt tilbage. Det skete ikke for min ældste palme der var udplantet og trods alt noget større. Opvækst i potter er desuden langsommere pga. lavere jordtemperatur om vinteren i forhold til udplantede palmer, og røddernes begrænsede udfoldelsesmuligheder har også reducerende effekt på væksten. 

Kan en importeret palme ikke bare afhærdes?

Det er ikke min erfaring, hvis ønsket er problemfri dyrkning uden beskyttelse. Jeg vil anbefale du læser dette link om palmeavl.

 

Sælger du små palmer ?

Ikke foreløbig. Det tager ca. 10 år på friland før man får nogle kolde vintre der kan give en sortering på individniveau. Jeg kan derfor ikke ved de helt små palmer garantere, at hårdførheden er unik. Desuden viste erfaringer fra de år jeg drev Frilandspalmer som virksomhed, at salg af små palmer ikke var rentabelt pga. konkurrencen fra de mange drivhuspalmer der paradoksalt nok ikke er udviklet til frilandsdyrkning.

På lidt længere sigt har jeg dog planer om at sælge 2. generations danske frø af egne palmer. Det vil blive meget interessante frø, som jo så stammer fra palmer som er spiret og opvokset med succes i Danmark, og der bliver flere arter og hybrider at vælge i mellem. Palmer udviklet fra disse frø vil naturligvis blive en del af den fremtidige produktion. 

Sælger du andre arter?

Kun enkelte individer af T. fortunei overlevede de tidligere kolde vintre. Det er dem jeg idag sætter til salg. Men jeg har yngre eksemplarer af T.takil, Wagnerianus og Nainital på vej og klarer de min ubarmhjertige behandling de næste år til stor størrelse kommer de også til salg. På lang sigt har jeg også arter som Princeps og nova m.fl. på vej. 

Fatsia japonica hos Frilandspalmer