Normalt stillede spørgsmål

Dine fordele?

Med en palme fra Frilandspalmer får du en palme der har vokset i dansk klima i 17 år, og overlevet -15 grader i en potte. 

Din palme er sorteret på individniveau ved frafald af over 90% af en årgang. 

Palmen har vokset i dansk havejord, og er derfor vant til dansk jords flora og fauna. 

Din palme leveres og plantes af Frilandspalmer, så jordbund er forberedt optimalt til et langt liv for din palme. Du får altid 3 palmer at vælge mellem, og måske Danmarks mest erfarne rådgivning om pasningen gennem de første 2 vigtige år, hvor du også har grogaranti. 

Hvad koster palmen?

En palme koster 10.975 kr. Indeholdt i prisen er udgifter til levering inkl. 100 km, samt plantning af Frilandspalmer. Før plantning af den næsten 200 kg tunge palme udføres flere dybe boringer, og der anvendes delvis speciel palmejord, leca og andre materialer. Der medfølger flydende og fast special-gødning til 2 år samt en pasnings-vejledning. Der ydes 2 års grogaranti og rådgivning. 

Yderligere specifikationer fremgår af kontrakten. For nærmere information vil jeg anbefale du læser linket Om Frilandspalmer.

Garanti og forbehold?

Der gives 2 års grogaranti, og gratis rådgivning efter behov i 2 år via, mail, sms eller telefon. Nærmere specifikationer vil fremgå af kontrakten.

Frilandspalmer forbeholder sig retten til at afvise en ordre, hvis der ikke kan anvises et egnet sted til palmen. Det vil typisk være på meget vindudsatte steder, eller hvis der er højtstående grundvand, der kan slå palmen ihjel.

Kan jeg reserverer en palme?

Ja. Du kan komme på en liste efter hvornår du har henvendt dig. Når jeg når til dig på listen henvender jeg mig med 3 forskellige palmer, og vi får en snak om der skal laves en kontrakt.

Hvordan passer jeg palmen?

Som kunde hos Frilandspalmer får du 2 års Gratis rådgivning indtil palmen er helt etableret. Har du købt palmer andre steder, anbefaler jeg du spørger der, da de forhandlere må forventes at kende den aktuelle palmes behov. 

Hvordan spirer jeg palmefrø?

Spiring af palmefrø kan være så simpelt som at lægge dem i jorden om foråret på friland, og er du til frilandspalmer er det måden at gøre det på. Forvent dog ikke en høj spireprocent. Men det kan også være en kompliceret affære med kontrolleret lys, fugtighed og temperatur. Jeg anbefaler du googler germination palmseeds. 

Hvorfor er din ældste palme så meget større end dine salgspalmer?

Min ældste palme er 5 år ældre end mine ældste salgspalmer, men langt større.

Det skyldes flere forhold. For det første var vintrene i perioden 2009-2013 kritiske for pottepalmerne der døde, eller i bedste fald blev sat voldsomt tilbage. Det skete ikke for min ældste palme der var udplantet og trods alt noget større. Opvækst i potter er desuden langsommere pga. lavere jordtemperatur om vinteren i forhold til udplantede palmer, og røddernes begrænsede udfoldelsesmuligheder har også reducerende effekt på væksten. 

Kan en importeret palme ikke bare afhærdes?

Det er ikke min erfaring. En importeret palme mister altid bladene i en hård vinterperiode med mindre de er pakket grundigt ind. Ved indpakningen nedsættes fotosyntesen, og drænet på rødderne nedsættes, hvorved de nemmere rådner. Store karstrænge fra hurtig opvækst kan få de indre dele af stammen til at rådne, og den tynde stamme er en varig ulempe i forhold til tilpasning. Prisen er dog naturligvis attraktiv, når du blot ønsker effekten fra palmer om sommeren og dyrker i potter med overvintring inde.

 

Sælger du små palmer ?

Ikke foreløbig. Det tager ca. 10 år på friland før man får nogle kolde vintre der kan give en sortering på individniveau. Jeg kan derfor ikke ved de helt små palmer garantere, at hårdførheden er unik. Desuden viste erfaringer fra de år jeg drev Frilandspalmer som virksomhed, at salg af små palmer ikke var rentabelt pga. konkurrencen fra de mange drivhuspalmer der paradoksalt nok ikke er udviklet til frilandsdyrkning.

På lidt længere sigt har jeg dog planer om at sælge 2. generations danske frø af egne palmer. Det vil blive meget interessante frø, som jo så stammer fra palmer som er spiret og opvokset med succes i Danmark, og der bliver flere arter og hybrider at vælge i mellem. Palmer udviklet fra disse frø vil naturligvis blive en del af den fremtidige produktion. 

Sælger du andre arter?

Kun enkelte individer af T. fortunei overlevede de tidligere kolde vintre. Det er dem jeg idag sætter til salg. Men jeg har yngre eksemplarer af T.takil, Wagnerianus og Nainital på vej og klarer de min ubarmhjertige behandling de næste år til stor størrelse kommer de også til salg. På lang sigt har jeg også arter som Princeps m.fl. på vej. 

Fatsia japonica hos Frilandspalmer