Juni 2020 - Kunders palmer

I februar 2012 led jeg de største tab af palmer som jeg til dato har gjort. Den 4. februar 2012 nåede vi -15,2 grader. Det kostede mig mere end halvdelen af alle de palmer jeg havde. Den deprimerende oplevelse havde dog den effekt, at de tilbageværende palmer som nu stod lyslevende blandt et hav af døde palmer kom i særlig høj kurs. Se evt. billede under sortering på individniveau. På det svenske forum for eksotiske planter i Skandinavien blev der bl.a. skrevet. 

Henrik - dine eksperimenter styrer! Man må have stor respekt for arbejdet, der ligger bag resultatet. Endnu engang bliver det bekræftet, at der er betydelige individuelle forskelle i hårdførheden, selv indenfor samme variant.
Konceptet med udvælgelse på individ-niveau giver et vigtigt bidrag til viden om dyrkning af hørpalmer i Skandinavien.

En kunde fra Horsens køber 3 af disse særligt stærke individer. En af palmerne ses idag på billedet til venstre 2 meter høj og bred. En anden blomstre for første gang, mens den tredje døde sandsynligvis pga. mørk og fugtig placering. Jeg hjalp kunden med at omplante palmen. Jeg kommer fremadrettet til at bringe flere historier om "mine" palmer rundt omkring i landet. 

Maj 2020 - Frilandsspiring af palmefrø

 

Hvert år spirer jeg i tusindvis af frø. Det er en relativ dyr fornøjelse, fordi jeg mister mellem 60 og 80% af frøene der slet ikke spirer. 

Første krav må dog være, at frøene kan spire på friland. Her vokser de den første sommer og vinteren over. Om foråret vil yderligere en del palmer være døde. 

De palmer som spirede, og som nu har overlevet deres første vinter, har bestået den første test, og de graves derfor op, og sættes i små sektioner af 32 stk.

Den videre historie om de små palmer i sektioner vil jeg fortælle om i en af de kommende nyhedslog. 

April 2020 - Etablering af kaktusbed

For en del år siden besøgte jeg en kunde, der ville købe nogle palmer af mig. Men mødet endte som så ofte før hvor plantefolk mødes med plantebytte. I bytte for palmerne kom jeg hjem med en righoldig samling af kaktus, og de blev grundlaget for min begyndende kaktussamling. Kaktus hører til i den eksotiske have med deres pragtfulde blomstringer. Mange af arterne klarer overraskende lave temperaturer.

Jeg har derfor lavet en slags kunstig sydvendt skråning med en nordvendt betonmur på bagsiden. Der er mange arter i den begyndende stensætning - derom senere.

En stor tak skal rettes til Jørgen for den rigdom han har tilført min have. Jørgens hjemmeside findes på www.jorgenhovaltnielsen.dk