Palmer - opbygges løbende

Hvor: Der findes ca. 2.600 palme arter på verdensplan, fordelt på alle kontinenter undtagen Antarktis. Over 90% af verdens palmer lever udelukkende i troperne, hvor de aldrig oplever frost. Det er derfor ikke så mærkeligt at vi forbinder palmer med varme lande. Den største artsrigdom findes i de tropiske regnskove, hvor der findes et utal af små palmer der lever i underskoven under de større trækroner. De fleste af de palmer vi kender fra vores stuer kommer netop herfra hvor de høje stabile temperaturer og manglen på lys gør nogle af dem velegnede til en dansk stue. Ud over regnskoven har palmerne bredt sig til alle tropiske og subtropiske klimaområder indtil grænsen for den tempererede sone.

Enkimbladede: Alle der har prøvet at spire palme frø ved at de alle starter med et enkelt langt blad, og på den måde ligner hinanden. Først når de bliver ældre kommer karaktertrækkene fra de enkelte arter bedre til syne. Palmer er altså enkimbladede ligesom nåletræerne, og der er som bekendt en besnærende lighed mellem nåletræernes blade og palmernes bortset fra størrelsen. Enkimbladede planter stammer fra et tidligt udviklingstrin i planternes evolution, og man mener palmerne har eksisteret på kloden siden dinosaurerne.

Blomstring: Man mener palmer en gang i en fjern fortid har skilt sig ud fra primitive blomsterplanter omfattende planter der er nært beslægtede med vore dages åkander og magnolier. Palmer har sjældent store blomster men de kommer ofte i tusindvis på store stande og kan være ganske betagende. De fleste palmer er enten han eller hun palmer, således at der kun kommer frugter på hun palmerne når disse står i selskab med han palmer.

Foto: Prydpalmer foran et hotel på Mallorca. Forest til højre ses Phoenix canariensis der er indført fra Canarieøerne. Til venstre ses to Washingtonia robusta indført fra det sydvestlige Nordamerika. Bagved - mellem disse to ses daddelpalmen Phoenix dactylifera indført fra Mellemøsten. Disse tre arter udgør idag mere end 99% af de palmer vi ser ved Middelhavet!Artsrigdommen kunne have været langt større, men ensidig masseproduktion har gjort disse tre arter altdominerende, ikke bare ved Middelhavet, men på alle kontinenter med lignende klima.