En planteoplevelse ud over det s├Ždvanlige

Historien om min ældste palme er historien om 4 årtiers arbejde med, at optimerer på alt tænkeligt. I 1999 spirer jeg en palme der siden er kommet levende gennem de koldeste dele af de kolde vintre. Jeg har mistet palmer i 70`erne, 80`erne og i den sidste isvinter i 1996 hvor jeg næsten opgav. En rejse til Vanccouver i 1998, og det faktum, at en palme i København overlevede ubeskyttet, ændrede dog meget.

Gennem mine 6 år som selvstændig erfarede jeg, hvorfor det går så trægt med at etablerer palmer i Danmark, som kan klare sig. Det skyldes hovedsageligt folks ønske om en stor palme de kan sidde under lige med det samme. Sådanne palmer kan købes, men de kan ikke overleve meget kolde vinterperioder ubeskyttet. Det skyldes mange forhold, men hovedsageligt det faktum, at importerede palmer plantet af en ukyndig ikke er optimeret med hensyn til proveniens, naturlig selektion og afhærdning.

Jeg må indrømme, at det også kræver held. Lidt milde vintre til at komme igang på, medfører en veletableret palme når den første gang møder alvorlig kulde. Derfor synes jeg ikke man skal give op efter en hård vinter hvor det mislykkedes. Plant igen året efter - måske kommer der en mild vinter, og bliver den kold kan du begrave den lille palme i grangrene. Veletablerede palmer har dybere rødder der kan trække varmere vand op i kuldeperioder. Derfor kan de nemmere klare kulden, end en palme der kun har rødder i overjorden. Vintrene 2009-2013 var derfor ikke de nemmeste og komme igang med palmer. Men hvor der er vilje er der vej.

Her er det jeg gerne vil slå et slag for dyrkning af palmer fra frø. Kan en palme ikke spire på friland og klare sig uden beskyttelse bliver den aldrig god på sigt.. Derfor er det bedste man kan gøre, at spire en masse gode frø på friland og se om ikke nogle overlever. Det er de bedst egnede. Vil du 5-10 år længere frem i den proces, har jeg sådanne særligt udvalgte individer af palmer.

Foto: Min palme begravet i sne 9. januar 2016. På dette tidspunkt havde den gennemlevet alle vintre siden spiring i 1999 ubeskyttet. Den laveste temperatur palmen har været udsat for er -15,2C, målt i februar 2012.